Vegan Beslenmede Önemli Olan Besinler
Vegan beslenme, etik ve sağlık açısından birçok fayda sağlayabilen bir beslenme şeklidir. Fakat diğer beslenme tarzlarında olduğu gibi, bu beslenme düzeninde de bazı besinlere özen göstermek önemlidir.
Vegan beslenmede yeterince aldığınızdan emin olmanız gereken bazı önemli besinler şunlardır:
Protein: Baklagiller (fasulye, mercimek, nohut), soya ürünleri (tofu, tempeh, edamame), Antep fıstığı, badem, ceviz gibi kabuklu yemişler ve tohumlar, protein açısından zengin vegan besinlerdir. Protein tozu takviyesi de veganlar için faydalı olabilir.
Demir: Mercimek, ıspanak, brokoli, kuru kayısı ve kuru üzüm gibi besinler demir içerir. Demir emilimini artırmak için C vitamini açısından zengin besinler (portakal, greyfurt, kivi) ile birlikte tüketmek önemlidir.
Kalsiyum: Tofu, badem sütü, tahıllar ve koyu yeşil yapraklı sebzeler kalsiyum içerir. Kalsiyum takviyesi de veganlar için faydalı olabilir.
B12 Vitamini: B12 vitamini doğal olarak hayvansal ürünlerde bulunur. Veganlar, B12 vitamini takviyesi veya B12 vitamini ile zenginleştirilmiş besinler (yulaf, fıstık , badem sütü gibi bitkisel sütler, tahıllar) tüketmelidir.
Omega-3 Yağ Asitleri: Chia tohumu, keten tohumu ve ceviz gibi besinler omega-3 yağ asitleri içerir. Omega-3 yağ asitleri takviyesi de veganlar için faydalı olabilir.
Vegan Beslenmedeki Diğer Önemli Besinler
Vegan beslenmede yeterli miktarda çinko, iyot ve D vitamini aldığınızdan da emin olmanız gerekir.
Vegan beslenmede çeşitlilik önemlidir. Yukarıda listelenen besinlerin yanı sıra, besin mayası, bol miktarda meyve, sebze ve tam tahıllar da tüketmeniz önemlidir.
Vegan beslenmenin uzun vadeli sağlık etkileri hakkında bilgi edinmek için bir doktora veya diyetisyene danışmanız da faydalı olacaktır.