Antep Fıstığının Faydaları Nelerdir ?
Genellikle sıcak ve kurak bölgelerde yetişen ve kabuklu halde satılan bir yemiş olan Antep fıstığı ülkemizde özellikle Antep yöresinde daha çok yetiştiği için bu isimle anılmaktadır. Antep fıstığı oldukça lezzetli bir kuruyemiş olmasının yanı sıra sağlık açısından da bir o kadar faydalıdır. Son günlerde Antep Fıstığının Faydaları Nelerdir sorusu çok sık olarak kullanıcılar tarafından sorulmaktadır. Antioksidanlar, kanser riskini arttıran zararlı maddeler olan serbest radikallerin hücrelere verebileceği zararları önlemektedir.
Antep fıstığı, protein, sağlıklı yağlar, lif, magnezyum, fosfor ve B vitaminleri gibi besin maddeleri açısından zengin bir kuruyemiştir. Bu zengin içeriği sayesinde Antep fıstığı, sağlığa birçok fayda sağlamaktadır. Vitamin ve mineral içeriği çok zengin olan Antep fıstığı, tam bir kalp dostu ve antioksidan kaynağıdır. Türkiye’nin önde gelen sağlık kurumlarından Medical Park hastaneleride antep fıstığının faydalarını linkteki gibi açıklamıştır.
8 Başlıkta Antep Fıstığının Faydaları Nelerdir ?
- Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sisteminizi rahatlatıp hazmı kolaylaştırır. Sindirim sisteminin sorunsuz çalışmasında lif önemli bir rol oynamaktadır. Yaşa bağlı oluşan görme bozuklukları ve görme kaybı gibi riskleri hücrelerin hasar görmesini engelleyerek en aza indirir. Lif, kan şekeri seviyesinin daha dengeli olmasını sağlar.
- Özellikle kuru ciltlerdeki kuruluğu önleyip içerisindeki zengin E vitamini sayesinde cildin nemli ve yağlı kalmasını sağlar. Ayrıca E vitamini, beyin hücrelerini korumaya yardımcı olur.
- 100 gram antep fıstığı günlük almamız gereken B1 vitamini ve fosfor ihtiyacımızın %35 gibi büyük bir kısmını karşılamaktadır.Antep fıstığı akciğer için iyi bir sökücü işlemi görüp toksik maddelerin atılmasında ve göğsü yumuşatmada önemli bir rol oynar.
- İçeriğindeki B6 vitamini sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunarak hastalıklara yakalanma riskinin azalmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca içeriğindeki A vitamini ve resveratrol sayesinde kanserden korunmada rol oynamaktadır.
- Kalp sağlığını destekler. Antep fıstığı, oleik asit adı verilen tekli doymamış yağ asitleri açısından zengindir. Oleik asit, LDL (kötü) kolesterolü düşürürken ; HDL (iyi) kolesterolü yükseltmeye ve bu sayede kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur.
- Enerji seviyesini yükseltir. Antep fıstığı, enerji üretiminde büyük katkı sağlayan protein ve sağlıklı yağlar açısından zengindir.
- Tokluk hissini artırır. Antep fıstığı, tokluk hissini arttırıcı özelliği bulunan protein ve lif açısından zengindir.
- Antep fıstığı, sağlıklı bir diyet için iyi bir katkı maddesidir. Ayrıca vegan beslenmenin de önemli bir besin kaynağıdır.
Antep fıstığı çeşitlerine göre farklı şekillerde tüketilebilir. Kuruyemiş olarak sıkça kullanılan Antep fıstığı , tatlılarda, yemeklerde ve salatalarda yeşil ve kırmızı renkleri ile göze hitap ederken, hem sağlık hem lezzeti açısından en çok tercih edilen besinler arasında yer alır.