Blog

Vegan Beslenmede Antep Fıstığının Önemi

Vegan Beslenme

Vegan Beslenmede Antep Fıstığının Önemi

Veganlık ve Vegan Beslenme Nedir?

Veganlık ya da Veganizm, birtakım nedenlerle hayvan kökenli gıdaları ve diğer hayvansal ürünleri kullanmayı reddeden bir anlayıştır. Veganlar, hayvanlardan üretilen yiyecek ürünlerini tüketmediği gibi, yapımında ipek, deri gibi hayvansal maddelerin kullanıldığı yiyecek dışı maddeleri de kullanmazlar.  Vegan beslenme tüm yönleriyle incelendiğinde beraberinde getirdiği olumlu öğeler kadar bazı olumsuzluklar da getirmektedir. Örneğin, Beslenme uzmanı Winston Craig yaptığı çalışmalar sonucunda vegan beslenme biçiminin, magnezyum, folik asit gibi ögeler yönünden yeterli ve zengin bir beslenme biçimi olduğunu söylemiş lakin bu beslenme biçiminin kalori, doymuş yağ, kolestrol, uzun zincirli Omega 3 yağ asitleri, D vitamini, kalsiyum, çinko ve B12 vitamini açısından ise yetersiz olduğunu vurgulamıştır. Vegan beslenmenin tüm bu özellikleri dikkate alındığında vegan beslenen insanların bazı yiyecek ve içecek ürünlerini normalden daha fazla tüketmesi gerektiği apaçık ortadadır. İşte bu kısımda karşımıza kuruyemişler çıkmaktadır.

 

Vegan Beslenmede Antep Fıstığının Önemi

Vegan Beslenmede Kuruyemişlerin Yeri ve Önemi

Vegan beslenme sürecinde mutlaka bir ara öğün olarak yer alması gereken kuruyemişler sadece enerji, kompleks karbonhidratlar, lif ve esansiyel yağ asitleri gibi vücudun alması gereken bir takım destekleyici ve gerekli unsurları barındırdığı için değil aynı zamanda yüksek miktarda içerdiği protein nedeniyle de önemli bir besin kaynağıdır. Burada mutlaka değinmemiz gereken en önemli husus beslenme rutininde tükettiğimiz kuruyemişlerin faydalı olması için işlenmemiş ve kavrulmamış olarak tercih edilmesi ve tüketilmesi gerektiğidir.

Tüm bu açıklamaların yanında kuruyemişlerin vitamin ve mineral açısından da oldukça zengin olduğunu ve her kuruyemiş türünün ayrı ayrı vücudumuza fayda sağladığını söylemek de yerinde olacaktır.

Özellikle aşağıda açıklamasını yapacağımız Antep fıstığı haricinde diğer kuruyemişlerin de kullanım yerlerine göre vegan beslenmeye katkısından bahsetmemiz gerekecektir. Protein ve kalsiyum konusunda içeriği zengin olan badem sütte alternatif bir seçenek oluştururken,yine Antep Fıstığı gibi  potasyum ve lif açısından zengin olan yer fıstığı ezmesi farklı bir enerji deposu olabilmektedir. Ülkemizin aynı zamanda bir fındık cenneti olduğu düşünüldüğünde ise veganlar için Antep fıstığı, badem kadar değerli diğer bir kuruyemiş olan fındık da kan şekerini düzenler ve metabolizmayı destekler. Antep fıstığı ve bahsettiğimiz diğer kuru yemişler vegan beslenmeyi tercih eden insanların protein ve kalsiyum eksikliğini gidermesi açısından çok değerli besin öğeleridir.

 

Vegan Beslenmede Antep Fıstığının Önemi

Vegan Beslenmede Antep Fıstığının Önemi

Sakız ağacı ailesinden olan Antep fıstığı aslında bir meyvedir. Kuruyemiş olarak sıklıkla tüketilen bu lezzetli yemiş, sert kabuklu yapısıyla Şam Fıstığı olarak da bilinmektedir. Şam fıstığı demişken bu söylemin nereden çıktığını da belirtmekte fayda var. Coğrafi işaretli olan Antep Fıstığının ana vatanı da Gaziantep’tir.  Osmanlı döneminde Antep,  Halep’e bağlı bir ilçe, Şam ise Osmanlının en önemli ticaret merkezlerinden biridir. Ticaret merkezi olması sebebiyle de bir çok şehirden gelen ürünler Şam’da alınıp satılırmış. Antep fıstığıda bundan nasibini almış ve buraya gelen diğer ürünler gibi Şam menşeine sahip olarak Anadolu’ya geri gönderilmiş. İşte bu sebeple Antep fıstığı yıllarca Şam fıstığı adı altında Anadolu topraklarında pazarlanmış.

Kabuklu yemişler arasında sayılan Antep fıstığı, yeterli ve kontrollü bir şekilde tüketildiğinde birçok sağlık sorunun ortaya çıkmasını engellemeke ve aynı zamanda tokluk hissi oluşturduğu için kilo kontrolü sağlamaktadır. Vegan beslenme alışkanlığına sahip bir birey, Antep fıstığını uygun miktarlarda tükettiğinde vücudun ihtiyacı olan tüm vitamin, mineral ve proteinleri karşılamış olmaktadır. Fındık, ceviz ve badem gibi sert kabuklu kuruyemişlere nazaran daha düşük bir yağ ve enerji içeriği sağlamaktadır. Diğer kuruyemişlere göre lif düzeyi de yüksek olduğu ve hazımsızlık yaratmadığı için tüketimi de daha kolaydır.

Antepfıstığı içeriğinde barındırdığı neredeyse tüm vitaminler ile demir, potasyum değerleri açısından kabuklu yemişlerde birinci sıradadır. Bu sıralamanın sonucu olarak vegan beslenen insanların Antepfıstığını öncelikli olarak tercih edebilecekleri apaçık ortadadır. Son olarak bahsetmek gerekir ki, vegan beslenen insanlar için çiğ antepfıstığının tercih edilmesi daha önemlidir. Çiğ antep fıstığı kavrulmuş antepfıstığına nazaran ısı ile içerisindeki bazı vitamin ve mineralleri kaybetmemiştir. Bu sayede vegan beslenen bir birey alması gereken vitamin ve mineralleri kolay ve lezzetli bir şekilde alabilecektir. İşte tüm bu sebeplerden, Vegan Beslenmede Antep Fıstığının Önemi yadsınamaz bir gerçektir.

Vegan Beslenmede Antep Fıstığının Önemi