Kuru Baklava ve Yaş Baklava Arasındaki Farklar
Kuru baklava deyince herkesin aklına şerbeti dökülmemiş baklava geliyor olsa da kuru baklava, hamuruna kaymak konmayan baklava için kullanılan bir tabirdir. Baklava hamurunda kullanılan kaymak sütten ya da yoğurttan yapılan kaymak değildir. Gerçek süt kaymağı fırına girdiğinde eriyip akacağı için, klasik baklava hamuruna yalancı kaymak olarak bilinen irmik ve sütten yapılan irmik kaymağı konur.
Fıstıklı Kuru Baklava içine kaymak konmadığı için tüketim süresi Fıstıklı Yaş Baklava’ ya göre daha uzundur. Yaş baklava birkaç gün içinde tüketilmesi gerekirken kuru baklava uygun koşullarda bir ay dayanabilir. Kuru baklavayı daha lezzetli ve keyifli bir şekilde tüketmek isterseniz de yemeden önce biraz ısıtmanızı öneririz.
Kuru baklava ve yaş baklava arasındaki farkları detaylı şekilde aşağıdaki gibi 5 başlıkta açıklayabiliriz.
Kuru Baklava ve Yaş Baklava Arasındaki 5 Fark
1. Kuru baklava ve Yaş Baklava arasındaki farkların başında hamur gelir.
Kuru Baklava : Hamurunda kaymak veya tereyağı bulunmaz. Daha az yağlı ve daha hafif bir hamur dokusuna sahiptir.
Yaş baklava: Hamurunda kaymak veya tereyağı bulunur. Daha yağlı ve yumuşak bir hamur dokusuna sahiptir.
2. Kuru Baklava ve Yaş Baklava arasındaki farklardan biri şerbettir.
Kuru baklava: Daha az şerbet kullanılır. Şerbet daha yoğun ve kıvamlıdır.
Yaş baklava: Daha fazla şerbet kullanılır. Şerbet daha hafif ve akıcıdır.
3. Kuru Baklava ve Yaş Baklava arasındaki farkların biri de kaymak ve şerbete bağlı olarak lezzettir.
Kuru baklava: Daha az tatlı ve daha yoğun bir lezzete sahiptir. Fıstık ve ceviz gibi kuruyemişlerin aroması daha belirgindir.
Yaş baklava: Daha tatlı ve daha hafif bir lezzete sahiptir. Kaymak ve şerbetin aroması daha belirgindir.
4. Kuru Baklava ve Yaş Baklava arasındaki farklardan en önemlisi dayanıklılıktır.
Kuru baklava: Daha uzun süre dayanıklıdır. Serin ve kuru bir ortamda 1 aya kadar saklanabilir.
Yaş baklava: Daha az dayanıklıdır. Buzdolabında 3-4 gün saklanabilir.
5. Kuru Baklava ve Yaş Baklava arasındaki farklar tüketim şekli ile sonlandırılabilir.
Kuru baklava: Oda sıcaklığında veya hafifçe ısıtılarak tüketilir.
Yaş baklava: Taze alındığında ılık yenilebileceği gibi , soğuk olarak da tüketilir.
Kuru Baklava ve Yaş Baklava arasındaki farklar özetleyecek olursak ; Kuru baklava daha az yağlı, daha az tatlı, daha yoğun bir lezzete ve daha uzun bir dayanıklılığa sahiptir. Yaş baklava daha yağlı, daha tatlı, daha hafif bir lezzete ve daha kısa bir dayanıklılığa sahiptir. Baklavalık Antep Fıstığı kullanmak baklavadaki fıstığın aromasını daha iyi algılanabilir hale getirecektir.
Hangi baklavayı tercih edeceğiniz kişisel zevkinize bağlıdır. Daha az tatlı ve daha yoğun bir lezzet tercih ediyorsanız kuru baklava, daha tatlı ve daha hafif bir lezzet tercih ediyorsanız yaş baklava tercih edebilirsiniz.